Vallen en opstaan …of toch niet

 

 

Zoals we weten is het leerproces in het eerste levensjaar van de Steenuil bepalend voor het voortbestaan van de soort. Jongen worden vaak bestempeld als uilskuikens door hun onhandig gedrag. Ga jezelf maar eens na….. wat wij vroeger als kind ook uitspookten en tevens onderzochten om tot volwassenheid te komen. Ouders helpen de nieuwe generatie te overleven en bij de mens kan je gemakkelijk ingrijpen als het verkeerd dreigt te gaan.

Het lijkt erop dat Steenuilen een goed gesprek voerde met “buurvrouw” Holeduif. In mijn beleving een veilige bezigheid, zonder zorgen voor de Steenuil-ouders.

Steenuil-ouders reageren door te roepen en zullen een aanval uitvoeren om hun jongen te beschermen. Maar het gevaar loert overal voor de eerstejaars kuikens en zal hun levenservaring leiden tot levensbehoud. Even een verkeerde moment en je belandt in een drinkbak voor het vee. Je kunt er niet uit, raakt onderkoeld, omdat de kant te hoog is en verdrinkt. Verpozen naast de weg is ook levens gevaarlijk. Door de zuigende kracht van het verkeer kom je er letterlijk mee in aanraking. 

 

verkeerslo rikkert 11 A

Bedrijfsongeval

 

bedrijfongeval steenuil 21 A

 

Als puber zit je tussen een rij opgestapelde boomstammen. Kijkend naar wat er om je heen gebeurt. Een heftruck komt aangereden die een boomstam wegtrekt uit deze stapel, waardoor die onstabiel wordt. Je dacht veilig tussen de stammen te kunnen zitten met zicht op een mogelijke prooi ……maar dan!

Mijn mobieltje gaat over, na het opnemen wordt door de terrein-eigenaar verteld dat er een bedrijfsongeval heeft plaats gevonden. Helaas is er een dodelijk slachtoffer met ring te betreuren. Meteen naar plaats delict gereden en de zaak in ogenschouw genomen.

 

berijfongeval steenuil 11 A

 

De eigenaar was zeer ontdaan door dit gebeuren. Na het aflezen van de ring bleek het te gaan om een eerstejaars Steenuil. Konden de steenuil-ouders dit zien aankomen en daardoor tijdig waarschuwen? Nee, helaas is dit jonge Steenuiltje vroegtijdig aan het einde van zijn /haar leventje gekomen door een bedrijfsongeval.

Bekeken

Ik stel me tevreden met de wetenschap dat ik goed in de gaten wordt gehouden vanaf verschillende niveaus. EN….dat het verder gelukkig goed gaat met de eerstejaars Steenuilen in het observatie gebied.

 

hov3neir 21 A

 

naast Bot corneliskuinweg 11 A2

 

Douwe Greydanus.