Invloed

Onbewoonbare verklaarde woning.

Steenuilen zijn echte holebroeders en het maakt niet uit of de woning nu schots of scheef staat. Bomen groeien er per jaar nu eenmaal een ringetje bij. Deze kast raakte hierdoor aardig in de verdrukking.

 

 

foto 2

Ondanks dat de Jacuzzi bijna door de bodem weg zakte, zitten ze er gewoon in met hun jongen. Kijken dan ook verbaast, als er een controle plaats vindt. Na het seizoen deze kast maar eens vervangen hebben wij besloten.

 

Opvallend dit jaar.

 

Tijdens onze controle rondes, ontdekten we dat er verschillende legsels niet naar wens waren uitgekomen. In de kast troffen we jongen aan met nog één of meerdere niet uitgekomen eieren. Na het doorlichten bleken verschillende eieren onbevrucht, maar enkele ook bevrucht. Je vraagt je dan toch af wat de oorzaak hiervan is.Het embryo is waarschijnlijk gestorven vanwege de vlooienpoep.

 

vlooien poep

 

Wat ook opvallend was, was de sterfte onder de pullen. De kasten waren droog en redelijk schoon, maar het voedselaanbod was beduidend anders dit jaar. We troffen veel veren van zangvogels aan in de kasten en nagenoeg geen muizen.

 

kauw nico Godfriedt

 

In één kast vond Nico een kop van een jonge kauw. Het vangen van dit dier getuigt van een gedegen aanpak. En onder de kast een “zeldzame muis”, waarschijnlijk verloren tijdens transport?

 

 

 muis

 

De afgelopen winter kende twee extreme koude periodes. Daarna een voorjaar met extreme waterval en het warme weer van de laatste tijd, met zomerse temperaturen, heeft in mijn beleving een grote rol gespeeld. De muizenstand was niet op tijd hersteld, waardoor de Steenuil zijn eetpatroon moest aanpassen. Bij gebrek aan muizen en wormen zijn ze hierdoor vogels gaan vangen.

 

kop er af foto nico Godfriedt

 

Veel uitval van jongen. Een jong wat sterft wordt, hoe heftig ook, weer voedsel voor de andere pullen. Zo troffen wij, in een kast, een jong zonder kop aan bij de andere al ringbare jongen. Vermoedelijk een achterblijvertje die het dan aflegt.

 

 

 

Nu maar afwachten wat de resultaten landelijk zullen zijn.

 

uiltjes

 

 

 

Douwe Greydanus.