Kwetsbare Uiltjes

Als een steenuil het eerste jaar doorkomt, dan wordt de kans van overleven groter. Ook jonge, onervaren steenuilen hebben zo hun eigenaardigheden. Er werd gebeld en een mevrouw vertelde:  “Er zit hier een steenuiltje die tegen het raam tikt”.

We kennen een liedje over een roodborstje die tegen het raam tikt, maar een steenuiltje??….. nee, dat gaat er bij mij niet in. Toch is het verklaarbaar.  Als het steenuiltje zichzelf in het raam zien, dan is er plotseling een concurrent en die moet natuurlijk weg. Er werd besloten om het jong te laten zitten. Als het donker wordt, zou deze weer door één van de ouders worden onderwezen. De ouders zaten overigens geduldig in de dakgoot naar onze verrichtingen te kijken.

image36

Opvallend genoeg kwam er nog een melding van een uilskuiken die behoorlijk in het zicht zat.

 image37

Ter plaatse zagen we het jonge steenuiltje op het pad zitten. Het keek figuurlijk “de kat uit de boom”, maar toen we dichterbij kwamen, ging het er als een haas vandoor. En verstopte zich tussen de pioenen of onder de kist, die de bewoner speciaal hadgeplaatst.

image38

Ransuil takkeling meldt zich bij de Bonte Piet.

Nog nooit eerder was er een Ransuil takkeling (juveniel) bij de vogelopvang binnen gebracht. Daarom belde Marije mij op voor overleg. Meestal zijn de ouders zorgzaam, maar ja… dat kan ook uit de hand lopen.

image39

Het jong riep om voedsel en dat duurde mogelijk te lang naar zijn / haar zin en sprong toen van de tak op de grond en liep vervolgens de weg op. Levens gevaarlijk!!!! De bewoner heeft het jong van de weg geplukt en weer in de boom gezet en vermanend toegesproken. Maar nog voordat deze meneer zelf weer veilig beneden was, zat het barreltje al weer op straat. ’Zucht’…. wat moet je daar nu weer mee en gelukkig besloot de bezorgde bewoner om dit jong naar de Bonte Piet te brengen. Ouders zijn zorgzaam en zitten in de buurt en houden hun jongen goed in de gaten. Maar hun kroost beschermen tegen het verkeer, dat lukt ze niet.

image41

 

Douwe Greydanus