Onderkomen

Steenuilen zijn niet kieskeurig als het gaat om het kiezen van een woning. Of het nu nieuw is, of dat het op instorten staat... als er maar genoeg voedsel aanwezig is en een dak boven het hoofd.

image11

Al jaren zit hier een stel en ook dit jaar zaten ze er regelmatig in de zon. Dit keer waren er eindelijk twee jongen te zien. Nieuwsgierig de grote wereld te bekijken.

image13

Waar vind je de steenuil vraag je, je wel eens af? Nou gewoon: in de goot of op het dak. Het maakt niet uit, ze houden ons goed in de gaten.

image005

Belangstelling

Als jong wordt je groot gebracht door je ouders. Wanneer je belangstelling krijgt voor de buitenwereld ga je op onderzoek uit. Het is dan flink persen om je kopje OOK buiten de kast te krijgen.

image14

Tijdens de controlerondes aan belangstelling geen gebrek. Een hele groep dames die je enthousiast toeroepen en achtervolgen.

image009

Asbestdaken

Er zijn veel asbesthoudende daken die vervangen moeten worden. En dan de vraag: wanneer gaat dat gebeuren? Tijdens het broedseizoen is dat een groot probleem. Bij de controle van een kast ontdekte ik dat het asbest dak was vervangen. Een enorme verstoring voor de steenuiltjes met het gevolg dat eieren waren verlaten en ik ze koud aantrof.

image021

Een andere loods was in overleg vóór het broedseizoen aangepakt. Daar keerden de steenuilen terug, maar nu niet onder het dak. Nee, ze nestelden na jaren eindelijk in de kast.

image013

Barrels

Tijdens de controle van voorgenoemde kast, vond ik drie eieren. Bij een volgende controle twee pullen van 7 dagen oud. Hoe kan dat nou? Het waren toch drie eieren, maar goed het is niet anders dacht ik. Tijdens het invouwen van de ladder ontdekte ik een grijs bolletje in het gras. Verdikkie…. deze maar gauw terug gezet in de kast en deze hobbelde snel naar moeder.

image015

Je vraagt je af waarom dit kon gebeuren.

image017

De datum dat we terug kwamen om de jongen te ringen, vonden we er nog maar één bij moeder in de kast. Twee barrels waren zoek en na wat speurwerk vond Nico er één in het gras terug. Nummer drie werd niet gevonden en zat waarschijnlijk ergens te grinniken.

Triest

Het gevaar van drinkbakken kennen wij, maar een toiletpot? Onder een afdak staand toiletpot was voor deze onervaren steenuil fataal geworden.

image043

Laat in de avond ontving ik een Appje via mijn mobiel. Het bericht: “jonge steenuil red het niet. deze zit maar te kijken”. Overleg gehad met de melder met de mededeling: “zet uiltje maar onder de kast. Ik vind deze wel”. Bij aankomst vond ik snel het uiltje. Helaas was deze inderdaad aan het einde gekomen van zijn korte leventje. Onderzoek wees uit dat dit uiltje door een hersentrauma was overleden.

image045

Aantal steenuilen

Ondanks de hierboven beschreven teleurstellingen, stemt een emmer vol met steenuilen je vrolijk.

image046

Zelfs een rat hadden de ouders de kast in gesleept. Voor de mens een onsmakelijk beeld, maar voor de steenuil ……… een delicatesse!

image047

Douwe Greydanus