Standvastig

 

In het vorige verhaal had ik al geschreven dat Steenuilen geen hoge eisen stellen aan hun verblijf. Maar ik ben bang dat ze mij om de tuin leiden. Als er maar ergens een klein hoekje is waar ze zich veilig wanen, dan zitten ze er. U ziet hier de boerderij, van het type “open model”. Deze heeft nu als bescherming voor de Steenuil nagenoeg weinig te bieden.

 

 Sporen

 

Hoe kan je zien dat er uilen aanwezig zijn?” werd mij gevraagd. Belangrijk is dan goed te kijken of je ze ziet zitten. Een andere aanwijzing kan zijn witte poepsporen langs de wanden. Maar deze uilen lieten duidelijk zien dat ze aanwezig waren, door hun braakballen op één plek te leggen.

 

overvloed brbal a

 

In dit geval waren het kleine braakballen met schilfertjes van kevers. Dús moet hier de Steenuil zitten.

 

Vliegvlug

 

Zodra de uilskuikens het nest verlaten, scharrelen ze regelmatig op de grond. Op zoek naar kevers, wormen en ander lekkers. Op een adres was een uil gezien die merkwaardig gedrag vertoonde. Dan zat ie op een paaltje, hup in de boom, goot en dan weer op een schakelkast. Maar nu zat deze uil al een tijdje áchter een kast, dicht tegen het woonhuis aan. En men vroeg zich af of deze misschien ziek zou zijn. Deze vraag kreeg ik voorgeschoteld en ben er dus snel naar toe gegaan. Bij aankomst bleek er inderdaad een uiltje achter de kast te zitten. Meteen even een foto genomen en bij het inzoomen, zag ik dat het een jonge steenuil betrof.

 

gluurder a

 

hovenier 1 1 a

 

Dat was een grote verrassing! Zowel de bewoners, als ikzelf, wisten niet dat er Steenuilen op hun erf zaten. Deze is door Jopie van een ring voorzien, gewogen, gemeten en bleek 32 dagen oud te zijn. Alles wees erop dat dit jong gezond en fit was. Het heeft daarna weer een veilig plekje gekregen, waar het zich kon verstoppen. Eigenwijs als deze was bleef hij/zij ons gewoon bewonderen en knipoogde vriendelijk terug. Nu maar hopen dat wij dit uiltje, volgend jaar in een kast zullen aan treffen.

 

Stiekemerd

 

De auto reed langs mij naar de plek waar de kast hing en daar zag ik een Steenuil uit de goot wegvliegen. Jopie vroeg: “heb je het uiltje daar op een pijpje zien zitten”? Nee!.... Heb mij snel omgedraaid en ja hoor…. daar zat er ook een tegen de muur gedrukt. Vermoedelijk dat die een jong in de gaten hield, die wij wat later in de kast misten. Vermoedelijk hield dit jong zich verborgen in de ruigte op de grond.

 

Vri3nd a

 

 

Gezichtsvermogen

 

Bij een kast in mijn territoria (c.q. mijn werkgebied) troffen Nico en Jopie een vrouwtje aan op twee eieren. Nu nog op eieren zitten is vrij laat en de kans is groot dat de eieren onbevrucht zijn. Het vrouwtje was ongeringd en zou er één krijgen. Tijdens deze handeling was op het rechteroog een vlies te zien.

 foto Jopie blindoog rechts a3

 

Ze reageerde ook niet, als je met een vinger voor het oog langs ging. Duidelijk een Steenuil met een handicap, maar haar coördinatie was goed, want ze beet Jopie vol in de vinger. Mogelijk dat ze een geweldige man heeft die haar helpt met voedsel brengen. Ze is weer teruggeplaatst bij haar eieren.

 

Opvallend

 

2019 gaat de boeken in als een goed Muizenjaar. Toch troffen wij dit seizoen ook kasten aan met koude- of onbevruchte eieren. De tijd zal uitwijzen of dat landelijk ook het geval is. Bij één kast kwam er, na een conditie index meting, een zorgelijk percentage naar boven. De jongen wogen namelijk maar 55 – 70 % van wat ze zouden moeten wegen. Dit was bij ons nog niet eerder voorgekomen. De kast was vies, vermoedelijk door de aanvoer van veel regenwormen. Van de 5 jongen waren er 3 over. Ondanks het gewicht zagen ze er goed uit en werden dan ook van ringen voorzien.

bakkum uil 2 4 a

In de kast troffen wij een 4e jong dood aan. Deze was al deels als voedsel ten prooi was gevallen aan zijn kastgenoten.

 

bakkum uil 2 1 a

 

Dat het een goed muizenjaar is, merk je al tijdens het beklimmen van de ladder. Je ruikt de muizenstapel al van ver. Dit seizoen troffen we kasten aan met stapels van wel 15, 20, 30 muizen in de koelkast. Ook vonden wij een hazenpootje onder een kast. Zou de steenuil er één meegenomen hebben om de jongen te voeren?

 

hazenpootje a

 

Erfbeesten

 

Er is door stichting STONE een boekje verschenen waar veel erfbeesten in beschreven worden. Leerzaam en ontzettend leuk beschreven. Kijk eens op http://www.steenuil.nl/ wat er zoal op de boeren(erven) rond scharrelt.

 cover Erfbeesten

Afbeelding:  STONE

 

Mocht u dit boekje cadeau willen doen, is deze te bestellen voor €16,=. Dit is inclusief verzendkosten. U kunt het bedrag overmaken naar IBAN: NL19 INGB 000 3330852 t.n.v. STONE te Culemborg o.v.v. Erfbeesten.

(Red.: Beperkte oplage. Voor zover de voorraad strekt).

 

 

 

Douwe Greydanus